divendres, 11 de maig del 2012

La Sólarsteinn. Què són (i què fan) les dretes i les esquerres

Estimades filles:

Abans de poder parlar de les cases de Domeny, hem d'explicar què és l'ecologia política i algunes coses que hi estan relacionades. I per explicar què és l'ecologia política, cal explicar què són les dretes i les esquerres. Per fer-ho explicarem la història de la sólarsteinn, la pedra solar vikinga.

Heu de saber que fins fa molt pocs anys, ningú s'explicava com podia ser que els víkings, fa més de mil anys, fossin capaços de navegar pel Mar del Nord. Principalment perquè aquest mar està cobert gran part de l'any per un cel gris que no deixa veure ni el sol ni les estrelles, per no parlar de les boires arran de l'aigua que oculten tot a la vista. A més ja sabeu que els víkings creien que el mar estava poblat per grans serps marines i els temibles kraken, que esclafaven la closca dels vaixells com si res si s'acostaven a les seves aigües. Per tant calia saber molt bé on era el sol al llarg del dia, per saber amb seguretat on estaven el nord, el sud, l'est i l'oest i poder navegar en la direcció correcta.
Com s'ho feien, si el cel del Mar del Nord està tapat gairebé sempre? Els víkings s'allunyaven de la costa i s'endinsaven mar endins sense por perquè portaven amb ells les pedres solars, uns minerals que els permetien saber en tot moment en quin lloc del cel es trobava el sol, encara que no el podien veure darrere dels núvols i la boira. Navegant amb les pedres solars van arribar a colonitzar la terra del gel (Islàndia), la terra verda (Groenlàndia) i la terra del vi (Canadà).

Nosaltres ens centrarem en el viatge que feien cap a Islàndia per explicar què són les dretes i les esquerres, per dues raons: la primera és que la política actual s'assembla molt al Mar del Nord, sense sol, cobert de boira i infestat de kràkens i serps marines que si arrepleguen aquells que s'atreveixen a navegar pels mars de la política sense saber d'on vénen ni cap a on van, en fan xixina per als peixos; i la segona raó és que Islàndia ha estat les darrers vint anys un molt bon exemple de polítiques de dretes i després de polítiques d'esquerres. O almenys això afirma molta gent.
Per tant explicarem com veuen l'organització social les persones que són de dretes i les persones que són d'esquerres, i ens imaginarem que tenim una pedra solar vikinga per mirar allò que diuen i veure què és el que fan realment, i fer que una cosa grisa i sempre emboirada com la política es pugui veure de manera molt senzilla, però tenint en compte que el que expliquem són línies generals i que potser no tothom de dretes i d'esquerres hi estarà completament d'acord.
És important saber què són les dretes i què són les esquerres


Les dretes
Per a les dretes el principal valor de la societat és la llibertat de les persones. Això està simbolitzat en el logotip d'alguns partits de dretes amb ocells volant (en segles passats preferien les àligues). Per a la gent de dretes la llibertat personal és tant important que afirmen que calen molt poques lleis i que les empreses i les persones han de tenir molt de marge per conduir la seva vida. Això també implica que s'han de pagar molt pocs impostos, perquè treuen llibertat a la gent per triar com volen que siguin les coses en la seva vida.
Si agafem aquestes afirmacions i les mirem amb la pedra dels víkings, veiem que tot això és cert, però que hi ha molts aspectes de la vida de les persones en els quals la gent de dretes no deixen gaire llibertat. Uns quants exemples són a qui estimar (llibertats sexuals), com formar família, el dret d'adopció, el dret sobre la pròpia vida, inclús fins fa no gaires anys la llibertat de culte no era tolerada per la gent de dretes.

Un altre valor que les dretes aprecien molt és l'esforç. Afirmen convençuts que l'esforç és un dels valors que fan que una societat sigui forta i pròspera, i no dubten gens en afirmar que amb molt d'esforç es pot arribar a ser una persona important i rica, i que és decisió de cadascú el fet del que ells anomenen triomfar en la vida.
Una vegada més, amb la pedra vikinga veiem que les coses que fan les persones de dretes no coincideixen ben bé amb el que diuen, perquè la gent de dretes està obsessionada amb el patrimoni i l'herència. El millor exemple són els reis i les reines, que són els que manen per dret familiar, no per l'esforç que realitzen al llarg de la seva vida. Passa el mateix amb la immensa majoria de la gent de classe alta (gairebé tots són de dretes), que són de classe alta perquè els seus pares ja n'eren, no perquè s'han esforçat molt i molt al llarg de la seva vida, tot i que alguns sí s'esforcen molt en no deixar de ser de classe alta.

Per últim, la gent que és de dretes afirma que el que fa que la civilització avanci són les empreses i els diners. Si hi ha persones que inverteixen diners en fer empreses, la societat fabrica coses i serveis i es crea ocupació i tothom pot tenir una feina. Com que es paguen molt pocs impostos, la gent pot triar a quin metge va si es posen malalts, i quines són les escoles que volen per a les seves filles i fills.
Amb la pedra vikinga veiem que una altra vegada que les coses no són ben bé com les expliquen. El principal problema és que sovint no hi ha prou empreses per donar feina a tothom. També passa que la majoria de diners es concentren en poca gent, i quan aquestes coses s'ajunten, la pobresa creix molt. Si la gent és pobre, passa que encara que paguin pocs impostos, de vegades no tenen diners per anar al metge, o pagar l'escola dels seus fills, que no aprenen a llegir ni escriure i treballen des de molt petits en fàbriques i camps per poder menjar alguna cosa. I si la pobresa fa molt que dura i afecta greument a les famílies que la pateixen, la gent s'emprenya com va passar durant la Il·lustració i els pobres ataquen als rics, que es defensen amb la policia i l'exèrcit.
Per a la gent de dretes no pagar impostos permet tenir la llibertat de triar a quina escola es vol estudira, però els pobres que no poden pagar-se l'escola no s'ho agafen gaire bé.

Per tant el que diuen les dretes sobre les empreses i els diners (en diuen economia) només pot funcionar quan la riquesa està repartida i hi ha pocs pobres, o molts pobres però no massa pobres.
La gent de dretes ho saben i per aquesta raó sovint s'organitzen per evitar que la gent arribi a ser massa pobre: fan accions de beneficiència, organitzacions de caritat i maratons contra la pobresa. Per no haver de dependre de la bona voluntat de la gent i garantir que aquestes coses funcionin més o menys, desgraven impostos als que hi posen diners.

Les esquerres
Amb les esquerres també passa que no coincideix allò que es diu i allò que es fa. Anem-ho a veure:

El principal valor de les esquerres és l'equitat. Per a la gent d'esquerres tothom ha de tenir els mateixos drets i deures des del moment del naixement. I com que depenent del lloc i la família on neix cadascú, els drets i els deures poden ser diferents, la gent d'esquerres pensa que per sobre de cada persona ha d'estar l'estat amb els tres poders, i ha de garantir que tothom tingui les mateixes oportunitats i que la pobresa no existeixi, perquè és injusta i fa diferents a les persones. Per garantir que l'estat pugui tirar endavant aquesta tasca la gent d'esquerres pensa que s'han de fer tantes lleis com calgui i que tothom ha de pagar força impostos per contribuir a l'equitat en la societat.
Amb la pedra vikinga veiem que en la pràctica hi ha alguns problemes, perquè hi ha persones que són menys iguals que d'altres. La raó és que en funció de lloc que ocupa cadascú, pot tenir millor accés a determinades escoles, feines o cases, i ho fa servir en benefici propi. Això passa perquè la naturalesa humana tendeix a fer que les persones pensem primer en nosaltres i en la nostra gent propera i després en la resta, independentment de si s'és de dretes o esquerres. En la pràctica són poques les persones que prioritzen els interessos del conjunt de la societat als seus privats. L'altre problema és que en la pràctica l'estat no pot garantir realment els mateixos drets a tothom, de vegades per qüestions molt senzilles: algú que viu en una muntanya allunyada difícilment pot tenir un hospital a prop i una comarca amb pocs recursos potser no pugui mantenir a molta gent que hi treballi.

L'altre gran valor de les esquerres és la cooperació. Per a la gent d'esquerres els objectius de fer una societat justa i equitativa només s'assoleixen si molta gent treballa en la mateixa direcció. En el passat la gent d'esquerres hi va arribar a creure tant que alguns van fer famosa una cançó anomenada la Internacional que deia que cal treure les fronteres per tal que tota la humanitat treballi unida per construir la societat d'esquerres perfecta.
Aquesta vegada, si mirem aquestes afirmacions amb la pedra solar vikinga, podem veure una cosa que és poc coneguda i que des dels inicis de les idees d'esuerres es va batejar com la "maldició de les esquerres". Per què existeix aquesta maldició? És molt curiós que la pròpia maldició impedeix que la gent d'esquerres entengui bé perquè existeix i menys encara que es posin d'acord al respecte. Només poden arribar a dir que consisteix en que la gent d'esquerres discuteixen contínuament entre ells per veure qui és més d'esquerres. A més es dóna una circumstància que té fascinades a les persones que estudien aquesta maldició: com més d'esquerres es considera una persona, més petit és el grup d'esquerres al qual pertany, i manifesta més agressivitat i moltes menys ganes de cooperar amb la resta de grups les esquerres. També cal dir que quan el grup d'esquerres és diminut, és difícil distingir si és perquè és molt i molt d'esquerres o bé perquè està format per idiotes (en el sentit clàssic del terme) que fan veure que fan política.
La maldició de les esquerres és una cosa terrorífica. En un primer moment algú que es considera molt d'esquerres pensa que la resta no ho són. A continuació vol manar perquè pensa que té la raó, i en el punt 3 es veu com això no va bé. En el punt 4 queda clar que el món no esdevé un lloc millor.

Per últim, per a la gent d'esquerres el que fa que es creï riquesa i prosperitat en la societat és el treball i els impostos. La gent d'esquerres considera que ni les empreses ni els diners serveixen de gaire si els treballadors no van a treballar. Per aquesta raó les vagues les fan sempre les esquerres, mai les dretes. I amb els diners dels impostos es poden pagar escoles de qualitat per a tothom, hospitals per a tothom, i es poden pagar projectes per fer millorar la societat i repartir la feina alhora que s'evita que hi hagi pobres.
Novament, amb la pedra solar vikinga, veiem que en la pràctica les coses són una mica diferents una altra vegada: el treball no és possible sense invertir diners (això ho explicarem amb detall més endavant quan expliquem l'energia) i per això els impostos són tan importants per a les esquerres. Però molta gent no vol pagar impostos i se les empesca de mil maneres per escapolir-se. A més, la maldició de les esquerres fa que sovint hi hagi massa opinions i disputes sobre com invertir-los, de manera que de vegades els impostos s'inverteixen malament o de manera insuficient.

El proper dia parlarem de l'ecologia política, veurem si és de dretes o d'esquerres, i ho farem explicant el segrest d'un riu que passa per Girona: el Ter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada