diumenge, 8 de juliol del 2012

A Girona no es pot estendre la roba (l'energia)

Estimades filles:

Demà en el Ple de Girona el govern de dretes d'en Carles Puigdemont vol aprovar una nova sèrie d'ordenances. N'hi ha una que és molt folklòrica i que ens servirà per explicar quin és un dels principals problemes ambientals del món on vivim i que afecta molt directament al vostre futur.

El punt que ens interessa és que demà volen prohibir que a Girona es pugui estendre la roba a les façanes. La idea que impulsa aquest fet és molt de dretes: la ciutat s'ha de veure endreçada i polida i tenir llençols i calces assecant-se al sol fa "pobre". Tant s'hi val que des de fa molts mesos cada dia hi ha gent buscant buscant menjar als contenidors o demanant diners: el que importa ara és que les façanes estiguin lliures de roba.
La policia multarà als que incompleixin l'ordenança. No sabem si vetllaran per aquest compliment fins i tot en helicòpter, però sembla clar que l'alcalde Puigdemont augmentarà els ingressos municipals

Des d'un punt de vista cultural, treure la roba de les façanes d'una ciutat mediterrània com és Girona, és com obligar als castellers a tocar la flauta perquè la gralla és estrident, o demanar que en el mercat venguin les peces de fruita embolicades en plàstic per higiene. Sona com una bestiesa, oi?

Doncs des d'un punt de vista ambiental, i per tant d'ecologia política, prohibir estendre la roba al carrer és un pas enrere molt gran. La raó és que tothom renta la roba, i la roba es renta i s'esbandeix amb aigua. Per tant cal assecar-la. I per assecar-la cal energia.

Si estenem la roba a les terrasses, els balcons i les façanes, la ciutat guanya en color, però sobretot estalvia energia, perquè el vent i els sol són recursos renovables i que a més no costen diners. En canvi assecar a dins de casa no és senzill: la majoria d'ocasions no hi toca el sol, no hi fa vent i potser tampoc hi ha espai. Per tant la nova ordenança del govern de dretes de Girona farà que molta gent necessiti comprar-se una assecadora, o fer servir la que ja tenia més sovint. A part que això significarà que viure a Girona serà encara més car, el major consum d'electricitat contribuirà al canvi climàtic.
La prohibició d'estendre la roba a la façana o el balcó farà més cara la vida a Girona. 
Això és així perquè l'electricitat és una forma d'energia. Com la llum i l'escalfor del sol. O el moviment del vent. L'energia és com la Força d'Star Wars: ens envolta i fa possible la vida. Amb energia podem viatjar, escalfar, cuinar, construir, transformar... la vida en el planeta terra és possible principalment gràcies a l'energia del sol, de l'escalfor del nucli del planeta, la gravetat i els enllaços químics. Sense aquestes quatre formes d'energia, la vida tal com la coneixem no seria possible.
Però l'energia de l'electricitat no es troba fàcilment: cal fabricar-la. I gairebé tots els sistemes de fabricar-la són contaminants -uns moltíssim més que d'altres-.
Aquesta contaminació (en forma de CO2) i la dependència de l'energia de la nostra forma de viure estan provocant un canvi en el clima molt i molt fort, i posen en perill el vostre futur. Per això la nova prohibició a Girona serà una nova contribució al desastre: farà augmentar la nostra petjada ecològica i gira l'esquena a l'energia del sol i el vent per a un ús molt intensiu i freqüent en la ciutat com és assecar la roba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada